logooverijsselverwoord ok

Winnaars van het Overijssels Boek van het Jaar 2020

‘De Rusluie’ van Nicole Harmsen en ‘Deventer Boekenstad’ van Suzan Folkerts & Garrelt Verhoeven winnen titel Overijssels Boek van het Jaar

De winnaars van de verkiezing Overijssels Boek van het Jaar 2020 zijn op 4 november bekendgemaakt tijdens een online event. De winnaars van 2020 zijn Nicole Harmsen met De Rusluie (fictie) en Suzan Folkerts en Garrelt Verhoeven met Deventer Boekenstad  (non-fictie). Het was de elfde uitreiking van de prijs Overijssels Boek van het Jaar.

Nicole Harmsen

 

Winnaar categorie fictie

De Rusluie – winnaar categorie fictie
Door: Nicole Harmsen

Uit het juryrapport: en uiterst geschikt voor geïnteresseerden in de geschiedenis van Vriezenveen, als zeker ook voor een breed publiek.

Ook genomineerd in de categorie fictie waren: Marcel Verreck en Almar Otten.

 

Winnaar categorie non-fictie

Garrelt VerhoevenSuzan Folkerts

Deventer Boekenstad: twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel – winnaar categorie non-fictie
Door: Suzan Folkerts/Garrelt Verhoeven

Uit het juryrapport: Deventer boekenstad benut de mogelijkheden van het medium boek volop. Het is een boek om door te bladeren en de prachtige visuele vormgeving van oude handschriften en druksels te bewonderen en om te lezen. Specialisten bieden een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van Deventer als boekenstad tot op de dag van vandaag. En elk hoofdstuk biedt kaderteksten die dieper ingaan op een aspect uit deze geschiedenis. De lezer kan eruit halen wat hij wil: algemeen historisch inzicht, specialistische kennis of leuke anekdotes. Deventer boekenstad doet absoluut recht aan de status van Deventer als boekenstad.

Ook genomineerd in de categorie non-fictie waren: Joep Boerboom, Wouter Waldus, Willemieke Ottens, Els van der Laan en Karin Bevaart, Lydia Lijkendijk, Elsbeth Etty en John van Zuidam.

 

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding kreeg de enige dichtbundel onder de inzendingen: ‘Vechtdalnotities’ van schrijver Lenze Bouwers en beeldend kunstenaar Gijs Dragt. Een prachtig vormgegeven boek waarin gedichten en foto’s elkaar versterken.

 

Verkiezing

Bij deze verkiezing ging het om boeken die zijn verschenen tussen 1 augustus 2018 en 1 april 2020. De non-fictie boeken moesten een Overijssels thema hebben. Bij de fictie boeken moest er een duidelijke (emotionele) binding zijn met de provincie, zoals een schrijver die uit Overijssel komt of een verhaal dat zich afspeelt in de provincie.

Overijssel Verwoord wordt georganiseerd door Rijnbrink en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

______________________________________________________________________________
PERSCONTACT

Foto’s: 1) Nicole Harmsen, 2) Suzan Folkerts, 3) Garrelt Verhoeven. Deze foto’s zijn rechtenvrij.

Meer informatie: Gerda Geven, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 06 – 224 85 910.

Afdrukken