Succesvolle afsluiting Overijssel Verwoord tijdens het Groot Overijssels Boeken & Verhalenbal

Op donderdag 28 maart werd Overijssel Verwoord afgesloten met een succesvolle eerste editie van het Groot Overijssels Boeken & Verhalenbal. Tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers en muzikanten reisden af naar schouwburg Odeon te Zwolle voor een feestelijke literaire avond. Daarnaast werden mooie prijzen uitgereikt aan de winnaars van drie wedstrijden.

Zanger Ernst Daniël Smid en YouTubers GladJakkers maakten als juryleden van de schrijfwedstrijd Recept voor een goed leven de winnaars bekend: Cathy Ververda uit Deventer schreef het beste Nederlandse recept en Bennie Sieverink uit Hengelo werd de winnaar in de categorie Streektaal. Daarnaast werd het Overijssels Boek van het Jaar 2018 bekend gemaakt: Tommy Wieringa won met De heilige Rita de categorie fictie en Gerard Löbker sleepte met Bij Stork de categorie non-fictie in de wacht. Tot slot maakte Özcan Akyol de winnaar van de Light Verse-wedstrijd Kort & Klein bekend, die is gewonnen door de dertienjarige Pascal Afink uit Almelo.

Naast dit prijzenfestijn stonden er vele voordrachten, interviews en optredens op het programma van onder meer Toon Tellegen, Annejet van der Zijl, Özcan Akyol, Firma Weijland, Freez, Helena Hoogenkamp en alle leden van het Overijssels Dichtersgilde. Bijzonder was het programma van bewoners van zorggroep Solis te Deventer, waarbij de ouderen de gezamenlijk geschreven verhalenbundel presenteerden. In de hal presenteerden studenten van ArtEZ Creative Writing en Illustration Design het resultaat van een week samenwerken. Club Cele nodigde Gerard Jan Mijnheer, Liesbeth Smit en Thecla Bodewes uit om te praten over het Boekenweekthema ‘de moeder de vrouw’. Robin Kramer en Sarah Lucassen stonden namens PlankenPoëzie op het podium.

Foto: jury en winnaars Recept voor een goed leven, fotograaf: Studio Schulte Schultz